• CCV erkend
  • Landelijk opererend
  • Professionele opleidingen

Nederlands instituut voor verkeersveiligheid

Dankzij trainingen helpt het NIV u op weg

Automobilisten letten 10 procent van hun rijtijd niet op de weg, stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na een Europees onderzoek. Vrachtwagenchauffeurs zijn nog veel vaker afgeleid: 20 procent van de tijd dat ze rijden.
De SWOV heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar het rijgedrag van automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en scooterrijders in zes Europese landen. In totaal zijn ongeveer 280 weggebruikers gevolgd door middel van camera’s binnen en buiten het voertuig. Zo werden zowel de bestuurder als de omgeving van het voertuig gefilmd. In totaal heeft de SWOV 90.000 uur aan materiaal.

Telefoon, eten of make-up
De afleiding wordt bij de automobilisten voor een belangrijk deel veroorzaakt door hun mobiele telefoon. Vier procent van hun rijtijd zijn ze daarmee bezig. Ook zijn chauffeurs bezig met eten, drinken, scheren of make-up aanbrengen. Vooral als de auto stilstaat of langzaam rijdt neemt de neiging toe iets anders te gaan doen.
“Op het moment dat je op de weg rijdt is een op de twintig auto’s om je heen met de telefoon bezig”, waarschuwt onderzoeker Nicole van Nes. “De ogen zijn dus niet op de weg en als je niet naar de weg kijkt kun je ook niet reageren als er iets onverwachts gebeurt. Daarmee is het een belangrijke oorzaak van ongevallen.”
Vrachtwagenchauffeurs zijn vooral afgeleid door eten tijdens het rijden of apparatuur in de cabine. Ze gebruiken iets minder hun mobiel dan automobilisten: in bijna 3 procent van de rijtijd.

Klik hier voor het hele artikel.
Bron: http://nos.nl/

« Terug naar het overzicht