Een bepaalde manier van rijden die door de jaren heen routine is geworden, verandert makkelijker met onze hulp. Eén van de doelen die het NIV zich daarbij stelt, is het behalen van een brandstofbesparing voor de opdrachtgever en tegelijkertijd het
verminderen van de CO2 uitstoot (MVO / Lean and Green). Wanneer u zich bekwaamt in de rijstijl volgens de principes van Het Nieuwe Rijden zult u daarvan de voordelen inzien en ervaren.
Uit gegevens van bedrijven en overheidsdiensten waarvan de chauffeurs al een training ’Het Nieuwe Rijden’ gevolgd hebben, blijkt dat een brandstofbesparing van 5 tot 15% zonder meer haalbaar is. Dit levert u een forse kostenreductie op.
Naast de genoemde besparing op brandstof ziet men ook de kosten voor onderhoud en schade teruglopen. Met behulp van de technieken van Het Nieuwe Rijden gaan bestuurders namelijk bewuster rijden. Onderzoekcijfers tonen aan dat reductie van de onderhoudskosten tot 8% en schadereductie tot 40% tot de mogelijkheden horen. De chauffeur kan zich door middel van deze opleiding dus een consequente rijstijl aanmeten, die zowel het milieu, de veiligheid als het bedrijf ten goede komt. De bevindingen worden vastgelegd in een rapportage voor de opdrachtgever.
Welke onderwerpen komen aan bod tijdens deze opleiding?
Controle bandenspanning, optimaal gebruik van motorkarakteristiek, kijktechnieken, anticiperen, veranderde voertuigtechnieken, gebruik elektronische apparatuur en de zit– en stuurhouding.
Hoe ziet deze opleiding eruit in de variant met e-learning?
Het theoriedeel (e-learning) van deze opleiding volgt de chauffeur digitaal. Tijdens de theorie worden er filmpjes getoond, moet men vragen beantwoorden en wordt er tekst doorgenomen. De duur hiervan is 4:30 uur. Elke deelnemer dient deze sessie volledig te hebben afgerond vóór hij/zij kan deelnemen aan de praktijkopleiding.
Nadat er is gestart met het theoriedeel (e-learning) volgt elke deelnemer binnen tien kalenderdagen de één op één praktijkopleiding op de openbare weg. Deze opleiding duurt 2:30 uur. Voordat men gaat rijden zal onze docent een examen van de theorie afnemen.
Iedere praktijkopleiding start weer vanaf een door u aan te geven locatie. Per praktijkdag moet dit één locatie zijn.
Hoe lang duurt deze opleiding ?
Deze opleiding duurt effectief 7 uur.
Wat is de CCV-code van deze opleiding ?
W01-1
Hoeveel uur nascholing levert deze opleiding mij op?
Deze opleiding is gecertificeerd voor de Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95) en telt mee voor 7 uur praktijk.
Krijg ik een bewijs van deelname?
U krijgt een certificaat op naam. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 3 jaar.
Wat is de maximale groepsgrootte voor deze opleiding?
Per voertuig worden er (afhankelijk van het aantal aanwezige zitplaatsen en gordels) 1 of 2 personen per docent getraind. Wij beschikken tevens over een voertuig met 3 zitplaatsen.
Waar vindt deze opleiding plaats?
De opleiding start en eindigt vanaf een door u aan te geven locatie; de vestigingslocatie is gebruikelijk. Dit is mogelijk wanneer uw eigen locatie een aparte ruimte heeft waar de docent en chauffeur ongestoord theorie en nabespreking kunnen houden.
De opleiding vindt grotendeels plaats op de openbare weg. In het voertuig moet een verbruiksmeter aanwezig zijn.