WOON JIJ of werk jij IN DE PROVINCIE UTRECHT EN BEN JE TUSSEN DE 17 EN 23 JAAR? DAG MAG JIJ GRATIS ONZE OPLEIDING ‘Landbouwvoertuigen’ VOLGEN!
Uit onderzoek blijkt dat jonge automobilisten een groot risico lopen en oververtegenwoordigd zijn in de ongevallenstatistieken. Er zijn vijf risicofactoren aan te wijzen:
- Persoonskenmerken zoals leeftijd en geslacht (normen, waarden en attitudes);
- Vaardigheden (duur rijopleiding en rijervaring);
- Mentale en fysieke gesteldheid (invloed van alcohol en drugs en ook ‘vermoeid rijden’);
- Mentale processen (het inschatten van risico’s);
- Materiaaleisen en effecten passagiers (oude, kleine voertuigen met minder voorzieningen).
Veel van deze factoren zijn gerelateerd aan het eigen risicogedrag en het al of niet bewust zijn van dit gedrag. De opleidingen van het NIV hebben ten doel de (jonge) bestuurders bewust te maken van hun eigen rij- en risicogedrag. Door de cursist te confronteren met zijn of haar beperkingen in diverse noodsituaties, bewerkstelligen wij een risicobewustzijn, wat een positieve invloed heeft op het toekomstige rijgedrag.
Wij bieden de jonge automobilisten een praktijkdag aan, die bestaat uit drie onderdelen, te weten: verkeersveiligheid (theorie & praktijk), gevolgen van alcohol & drugs in het verkeer (theorie) en een rijanalyse (praktijk). Voorafgaand aan de opleiding vindt een kennismaking plaats en worden het programma en de leerdoelen toegelicht.
In alle onderdelen speelt de interactie tussen de deelnemers een prominente rol. Dit vergroot de actieve betrokkenheid en het leereffect. Daarnaast is het programma zo opgezet, dat de deelnemers de dag als enerverend zullen ervaren. Theorie en praktijk volgen elkaar voortdurend op. In een groepsdiscussie wisselt men ervaringen uit over het gebruik en de werking van alcohol en drugs en hoe zich dit verhoudt tot verantwoorde verkeersdeelname. In het onderdeel verkeersveiligheid confronteren wij de deelnemers onder andere met cijfers en beelden van diverse verkeersongevallen en de relatie tot verschillende snelheden. Op de (mobiele) opleidingsbaan ervaart men vervolgens ‘aan den lijve’ datgene wat direct hiervoor ter discussie is gesteld en besproken. Oftewel horen, zien en voelen. In de openbare weg opleiding, waarbij naast de bestuurder nog 2 deelnemers meerijden, wordt de rijstijl geanalyseerd en onderling ter discussie gesteld. Na een beoordeling door de jongeren zelf, geeft de instructeur zijn advies en tips ter eventuele verbetering.
