Behaviour Based Safety (BBS), oftewel ‘gedragsgebaseerde veiligheid’, is een opleiding dat de toename van de veiligheid tijdens het vervoer bevordert door het gedrag van de chauffeur positief te beïnvloeden. Dit bereiken wij door observatie en
coaching.
Het BBS programma bevat een theoriedeel en een praktijkdeel. De opleiding wordt in het eigen voertuig gegeven op de openbare weg. De bevindingen worden vastgelegd in een rapportage voor de opdrachtgever.
Deze opleiding is verplicht voor alle SQAS gecertificeerde bedrijven en overheidsdiensten die zich richten op het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR), maar is daarnaast voor alle transportbedrijven interessant. Het verhoogt niet alleen de veiligheid, maar heeft ook een positief effect op het brandstofgebruik en andere gerelateerde kosten, zoals onderhoudskosten en verzekeringspremies. Tijdens de opleiding komen ook vermoeidheid (fatique) en de dagelijkse werkzaamheden aan bod.
De resultaten bij meerdere Nederlandse transportbedrijven laten een afname van het brandstofgebruik zien van 5 tot 15% en een afname van het aantal ongevallen met meer dan 40%. Een besparing die al snel oploopt tot € 1.000,- per chauffeur per
jaar. Uiteindelijk verbetert het programma dus de totale efficiency van het bedrijf.
Welke onderwerpen komen aan bod tijdens deze opleiding?
Oogmeting, controle voertuig, spiegelafstelling, zit– en stuurhouding, diverse voertuigtechnieken, optimaal gebruik van motorkarakteristiek, kijktechnieken, anticiperen, manoeuvreren, verkeersgedrag, taal van de weg en Het Nieuwe Rijden.
Hoe ziet deze opleiding eruit in de variant met e-learning?
Het theoriedeel (e-learning) van deze opleiding volgt de chauffeur digitaal. Tijdens de theorie worden er filmpjes getoond, moet men vragen beantwoorden en wordt er tekst doorgenomen. De duur hiervan is 4:30 uur. Elke deelnemer dient deze sessie volledig te hebben afgerond vóór hij/zij kan deelnemen aan de praktijkopleiding.
Nadat er is gestart met het theoriedeel (e-learning) volgt elke deelnemer binnen tien kalenderdagen de één op één praktijkopleiding op de openbare weg. Deze opleiding duurt 2:30 uur. Voordat men gaat rijden zal onze docent een examen van de theorie afnemen.
Iedere praktijkopleiding start weer vanaf een door u aan te geven locatie. Per praktijkdag moet dit één locatie zijn.
Hoe lang duurt deze opleiding ?
Deze opleiding duurt effectief 7 uur.
Wat is de CCV-code van deze opleiding ?
W02-1
Hoeveel uur nascholing levert deze opleiding mij op?
Deze opleiding is gecertificeerd voor de Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95) en telt mee voor 7 uur praktijk.
Krijg ik een bewijs van deelname?
U krijgt een certificaat op naam.
Wat is de maximale groepsgrootte voor deze opleiding?
Per voertuig worden er (afhankelijk van het aantal aanwezige zitplaatsen en gordels) 1 of 2 personen per docent getraind. Wij beschikken tevens over een voertuig met 3 zitplaatsen.
Waar vindt deze opleiding plaats?
De opleiding wordt in het eigen voertuig gegeven op de openbare weg.