Uit onderzoek blijkt dat 98% van alle ongevallen wordt veroorzaakt door menselijk falen! Dit heeft in veel gevallen te maken met onvoldoende defensief en alert rijgedrag. Het NIV richt zich daarom op gedragsverandering door bewustwording. Om dit te bereiken confronteren wij u tijdens deze trainingen onder andere met noodsituaties en laten u daardoor uw eigen beperkingen ervaren. Dit levert een bijdrage aan verantwoord rijgedrag en vergroot uw voertuigbeheersing.
Het verdient aanbeveling dat u deelneemt met uw eigen (bedrijfs)auto, waardoor u hier meer vertrouwd mee raakt. De training bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Tijdens het theoriedeel ervaart u op interactieve wijze de risico’s op de openbare weg. In het praktijkgedeelte besteden wij volop aandacht aan onderwerpen die u dagelijks van pas komen. Welke specifieke onderwerpen aan bod komen, kunt u zien in het onderstaande dagprogramma’s.

Overzicht cursusdag Rijvaardigheidstraining I 

Theorie –

ongevaloorzaken, invloed van weersomstandigheden, hoe om te gaan met afleiding, de gevolgen van massa en snelheid (kinetische energie), reactietijd / remweg en verkeersinzicht

ca 1:15 uur

Praktijk –

spiegelafstelling, zit– en stuurhouding, noodstop op stroef wegdek, noodstop op glad wegdek, bermsimulatie

ca 2:15 uur

Lunch –

geheel verzorgd

ca 1:00 uur

Theorie –

het belang van bandencontrole, Het Nieuwe Rijden

ca 1:00 uur

Praktijk –

bandencontrole, bochtsituatie, uitwijken, afstand houden

ca 2:30 uur

De eerste stappen heeft u gezet. In ‘Rijvaardigheidstraining I’ heeft u ervaren welke risico’s er in het verkeer zijn. Toch bent u nooit uitgeleerd. Ook slijten de opgedane vaardigheden na verloop van tijd. Daarom zit in deze vervolgtraining naast de verbreding en verdieping van de stof en de vaardigheden een stukje herhaling. Tijdens deze training komt ook de ongevalsimulator aan bod. U leert op een adequate wijze het voertuig te verlaten om zonodig letsel te voorkomen.

Overzicht cursusdag Rijvaardigheidstraining II

Theorie –

risico top 4, rijtaken bestuurder, actieve en passieve veiligheid

ca 1:15 uur

Praktijk –

voertuigcontrole, doelremmen op stroef en glad wegdek, noodstop in bocht

ca 2:15 uur

Lunch –

geheel verzorgd

ca 1:00 uur

Theorie –

kijktechniek en verkeersinzicht, rijtechniek in bochten, theorietoets wet– en regelgeving

ca 1:00 uur

Praktijk –

rijden van bochten, ontwijken van obstakels, uitwijken met reactietijd, ongevalsimulator

ca 2:30 uur

Deze training wordt aan alle bedrijven in Drenthe, die te maken hebben met bestelverkeer, kosteloos aangeboden door de provincie Drenthe!

Voorwaarden

Het tarief wat voor u is vastgesteld is exclusief BTW. Uw lunch en certificaat zijn bij de prijs inbegrepen. Onze Algemene Voorwaarden zijn op alle overeenkomsten van toepassing.

Groepsgrootte

Maximaal 12-16 personen per docent. Inzet van meerdere docenten mogelijk. Tijdens het praktijkgedeelte is er contact tussen de docent en cursisten middels portofoon.

Bijzonderheden

Deze training wordt aan alle bedrijven in Drenthe, die te maken hebben met bestelverkeer, kosteloos aangeboden door de provincie Drenthe! Het verdient aanbeveling dat u deelneemt met uw ‘eigen’ voertuig, waardoor u hier meer vertrouwd mee raakt. Het NIV beschikt tevens over voertuigen waar u gebruik van kunt maken. Het is mogelijk om voor, tijdens of na uw training gebruik te maken van onze horeca mogelijkheden. Onze horeca biedt de mogelijkheid van een hapje en/of drankje tot een uitgebreide high tea, lunch, barbecue of lopend buffet. Vraag onze adviseur naar de mogelijkheden, maatwerk is altijd mogelijk.

Duur

De ‘Rijvaardigheidstraining’ duurt effectief 7 uur, aanvang om 8:00 of 10:00 uur.

Locatie

De volgende locaties zijn voor deze trainingen beschikbaar:

  • Barneveld
  • Etten-Leur (min. 12 personen)
  • Meppel
  • Weert

Certificering

U krijgt een certificaat op naam.