Als wegbeheerder neemt u besluiten over de toe te passen verkeersmaatregelen. Uiteraard denkt u hierbij aan veiligheid voor alle categorieën die deze weg gebruiken en is de doorstroming ook van belang. Maar als u een verkeersregel, verkeersteken, of een verkeerslicht instelt wat heeft dat voor consequenties?
Een parkeerverbod heeft bijvoorbeeld positieve gevolgen voor de doorstroming en het overzicht, maar de feitelijke snelheid gaat er misschien wel door omhoog?
Dan maar een verkeersremmende maatregel zoals een drempel?
En wat doet dit met de leefbaarheid van de aanwonenden?
Allemaal vragen waar u geen hoofdpijn van wilt krijgen, maar die u op basis van een optimale kennis van de verkeerswetgeving wilt kunnen beantwoorden. Tijdens deze opleiding gaan we niet alleen in op de betekenis van de diverse in te stellen regels, geboden en verboden. Maar kijken we vooral naar de samenhang en de gevolgen die het instellen teweeg brengt. Het sturen van gedrag en de voor – en nadelen van de diverse maatregelen worden aan de hand van praktijkvoorbeelden behandeld. Verkeerskunde en verkeerspsychologie komen daarbij zeker aan bod.
Programma
- Kennis van wetten, regels en besluiten;
- Wegenlegger en verkeersbesluiten;
- Plaatsen van borden en markering en de gewenste of ongewenste gevolgen;
- Opfrissen van de eigen verkeerskennis;
- Smart mobility.
De tijdsduur is 8 uur en kan op het opleidingscentrum van het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid of bij u op locatie worden uitgevoerd.